Grote VS-bedrijven betalen weinig belastingen

Tientallen grote Amerikaanse ondernemingen hebben de voorbije drie jaar minstens een jaar geen belastingen betaald aan de federale staat, terwijl anderen van belastingverlaging geprofiteerd hebben ondanks hun comfortabele winsten.

Dat blijkt uit een rapport dat vandaag gepubliceerd is. Experts van "Citizens for Tax Justice" en het "Institute on Taxation and Economic Policy" hebben de rekeningen van 280 ondernemingen uit de lijst van de 500 grootste Amerikaanse ondernemingen van het magazine Fortune onder de loep genomen.

Van die 280 hebben er 78 geen enkele dollar aan belastingen betaald in minstens een van de voorbije drie jaren, aldus het rapport. Het gaat onder meer om de oliereus ExxonMobil, de vliegtuigbouwer Boeing, de chemiegigant DuPont en het elektronicabedrijf Honeywell International.

De 280 onderzochte bedrijven waren onderworpen aan een gemiddeld belastingtarief van 18,5 procent gedurende die drie voorbije jaren, wat heel wat minder is dan de wettelijke 35 procent.

Ook blijkt dat 30 van die 78 ondernemingen zelfs geld van de fiscus gekregen hebben. De 280 bedrijven hebben een totaal van bijna 223 miljard dollar, 163 miljard euro, aan fiscale bijdragen ontvangen. De bank Wells Fargo heeft het meest van de fiscale korting genoten. In drie jaar hield de bank 18 miljard dollar, 13,1 miljard euro, over aan de belastingen.