ING schrapt 2.700 banen in Nederland

De Nederlandse bank-verzekeraar ING gaat in Nederland 2.700 banen schrappen. Volgens ING staan de inkomsten onder druk en moet er gesnoeid worden in de uitgaven. De vakbonden reageren geschokt. Ook bij BNP Paribas zullen er honderden banen verdwijnen.

ING maakte zijn plannen bekend bij de publicatie van de derdekwartaalresultaten. Om de kosten te drukken en de resultaten op te vijzelen wil ING 2.700 banen schrappen. Het gaat om 2.000 vaste banen en 700 externe banen.

"Nu de inkomsten onder druk komen te staan, moeten we onze inspanningen vernieuwen om de uitgaven in de hele groep te beperken om ons aan te passen aan de moeilijke omgeving en om onze concurrentiële positie te behouden", luidt het in een persbericht.

De vakbonden reageren geschrokken op het nieuws en spreken van een "ijskoude douche". Ze vrezen ook dat door deze sanering het belang van de klant onder druk zal komen te staan.

BNP Paribas wil honderden banen schrappen

Ook bij de Franse bankgroep BNP Paribas, de eigenaar van BNP Paribas Fortis, zullen er honderden banen verdwijnen. Dat heeft de topman van de groep, Baudouin Prot, gezegd op de Franse televisie.

Vooral de afdeling investeringsbankieren zou worden getroffen, zowel in Frankrijk als in het buitenland. Rond 15 november zal het banenverlies officieel aangekondigd worden. "De retailbankingactiviteiten (de klassieke consumentgerichte activiteiten, red.) in België, Frankrijk en Italië zijn niet betrokken", aldus Prot.

Volgens een woordvoerder van BNP Paribas Fortis België slaat de aankondiging over banenverlies bij de groep sowieso niet op België en zullen er in ons land dan ook geen banen sneuvelen.