Juwelier die inbreker neerschoot niet vervolgd

De juwelier in Esneux die woensdag een overvaller heeft doodgeschoten, is niet in beschuldiging gesteld. Dat heeft het parket van Luik gezegd. Intussen is bekend geraakt dat de twee verdachten van de overval twee jongemannen waren die bij het gerecht al bekend stonden voor diefstal.

De feiten speelden zich woensdag af in Esneux bij Luik. De twee jonge daders volgden een juwelier uit Tilff toen die naar huis terugkeerde en overvielen hem toen hij zijn woning wou binnengaan. De man loste daarop vijf schoten, waarbij één overvaller dodelijk werd getroffen.

De juwelier is verhoord, maar wordt voorlopig niet in beschuldiging gesteld. De procureur des konings van Luik, Danièle Reynders, gaf vandaag ook meer informatie vrij over de twee overvallers. De twee stonden al bekend voor diefstallen en hadden een dossier bij de jeugdrechter.

De tweede dader kon oorspronkelijk ontkomen, maar werd opgepakt nadat hij zich in een ziekenhuis in de buurt had aangemeld voor verzorging. Hij verblijft onder politiebewaking in het ziekenhuis.

NSZ: "Daders van overvallen beter vervolgen"

Intussen vindt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) dat er dringend een betere vervolging moet komen van zij die juweliers overvallen. Volgens het NSZ is dit soort van overvallen in vier jaar tijd verdubbeld. Juweliers zouden vaker een beroep moeten doen op de preventieadviseurs van de politie en de overheid moet strenger optreden.