Netbeheerder Elia wil eigen centrale uitbaten

Elia, de beheerder van het hoogspanningsnetwerk in ons land, wil op termijn een eigen elektriciteitscentrale uitbaten. Dat schrijft De Tijd. Elia wil op die manier zelf kunnen inspelen op plotse pieken in het verbruik of bijspringen als andere centrales uitvallen.

Elia is als netbeheerder verantwoordelijk voor het evenwicht tussen de productie en het verbruik van elektriciteit op het net. Om eventuele onevenwichten op te vangen, reserveert Elia capaciteit bij Belgische producenten.

"Maar dat is erg duur en het is steeds moeilijker om de nodige volumes bijeen te krijgen", zegt Jacques Vandermeiren van Elia. Volgens Vandermeiren kan alles "gemakkelijker en goedkoper" door een eigen centrale uit te baten. Ook de energiewaakhond CREG had zo'n optie al eens gelanceerd.

Elia benadrukt wel dat het niet de bedoeling is om zelf een commerciële producent te worden. "Elia wil zich niet positioneren op de productiemarkt en zelf gaan produceren om dat dan te verkopen", verduidelijkt Vandermeiren. "Het gaat hier om het aanwenden van productie voor eigen gebruik, voor de netbeveiliging waar we toch voor instaan."