Neushoorn wordt weer bedreigd in Zuid-Afrika

Volgens het Wereldnatuurfonds (WWF) zijn dit jaar een recordaantal neushoorns gestroopt in Zuid-Afrika. Dat zou onder meer te maken hebben met de uitroeiing van de neushoorn in Vietnam. Neushoornhoorn is erg gegeerd in China, waar het beschouwd wordt als afrodisiacum. In Vietnam wordt gedacht dat het goedje helpt tegen kanker.

Door de uitroeiing van de neushoorn in Vietnam is er mogelijk schaarste ontstaan. Het WWF vraagt Vietnam en Zuid-Afrika nu om een tandje bij te steken bij de strijd tegen de illegale handel in neushoornhoorn.

Volgens het WWF zijn dit jaar al 341 neushoorns afgeslacht in Zuid-Afrika. Dat is meer dan het record van vorig jaar van 333 dieren. De stropers zijn zwaar bewapend en opereren in goed georganiseerde bendes. Ze zagen de hoorns af van de dieren die ze vangen en ze laten die vervolgens gewoon ter plaatse doodbloeden.

Het stropen van neushoorns wordt alsmaar populairder in Zuid-Afrika. Het land herbergt de grootste neushoornpopulatie ter wereld: 1.916 zwarte en 18.780 witte neushoorns.