Ook Israël zet de Unesco op droog zaad

Na de Verenigde Staten en Canada zegt nu ook Israël dat het niet langer gaat bijdragen aan de Unesco, de cultuurorganisatie van de Verenigde Naties. Eerder deze week heeft een overgrote meerderheid van de Unesco-leden beslist dat Palestina volwaardig lid kan worden.

Israël draagt elk jaar zo'n 2 miljoen dollar bij aan de Unesco, maar de Israëlische premier Benjamin Netanyahu komt daar nu op terug na de beslissing van Unesco om Palestina toe te laten als volwaardig lid. Volgens Netanyahu komt dit het vredesproces in het Midden-Oosten niet ten goede.

Dat vredesproces ligt overigens al jarenlang stil. De Palestijnen willen dat Israël eerst stopt met het bouwen van nieuwe kolonies of de uitbreiding van bestaande kolonies in de bezette gebieden. Dergelijke nederzettingen zijn illegaal volgens het internationaal recht. Eergisteren heeft Israël trouwens aangekondigd de bouw van nieuwe kolonies nog te versnellen.

De Palestijnen hebben duidelijk genoeg van de jarenlange blokkering en proberen nu het plan van de erkenning als volwaardige staat, zeer tot ongenoegen van Israël. Vandaag komt de kwestie ook voor de VN-Veiligheidsraad, maar daar zullen de Palestijnen zo goed als zeker op een veto van de VS stuiten.