Partijen hebben besparingsvoorstellen ingediend

De zes partijen die onderhandelen over de vorming van een nieuwe federale regering, hebben vanmiddag hun begrotingsvoorstellen bezorgd aan formateur Elio Di Rupo (PS). Ze zijn het gisteravond eens geraakt over het kader van de begrotingsgesprekken.

Om het totale overheidstekort tot 2,8 procent van het bbp te beperken, moet er 11,3 miljard euro bespaard worden. Tegen vanmiddag moest elke partij haar voorstellen bezorgen aan Di Rupo. Vanaf vrijdag gaan er dan vier verschillende werkgroepen aan de slag: over de primaire uitgaven, de sociale zekerheid, de ontvangsten en diversen.

Formateur Di Rupo wil de begroting nu snel rond hebben, zegt hij, maar hij legt zichzelf geen deadline op. Naast de werkgroepen zijn er de volgende dagen ook bilaterale gesprekken. Vanaf volgende week gaan de partijen wellicht samen rond de tafel zitten om de begroting te bespreken.

Eerder raakten de verschillende partijen het ook eens over een aantal principes voor het opstellen van een begroting. Er wordt uitgegaan van een economische groei van 0,8 procent voor volgend jaar (in de plaats van 1,6 procent).