Rusland kan na 18 jaar toetreden tot WTO

Het verzet tegen de toetreding van Rusland tot de WTO is uit de weg geruimd. Na 18 jaar onderhandelen kan Moskou mogelijk nog dit jaar lid worden.
De Russische president Medvedev en zijn Zwitserse ambtsgenoot Calmy-Rey

Rusland is de laatste grootmacht die nog geen lid is van de WTO. Georgië was het laatste land dat zich tegen de toetreding verzette. Tussen Rusland en Georgië was er in de zomer van 2008 een korte oorlog. Nu was er een dispuut over de controle over de grensposten.

De Zwitserse president Micheline Calmy-Rey heeft nu bemiddeld tussen Tbilisi en Moskou. Ze heeft een oplossing voor het conflict over de grensposten uitgestippeld en Rusland en Georgië hebben zich akkoord verklaard. Moskou kan dus dit jaar nog toetreden tot de WTO.

"Dit is een bijzonder goede zaak", zegt Europees commissaris voor Handel Karel De Gucht (Open VLD). De Europese handelspartners van Rusland krijgen door de toetreding van Rusland een grotere rechtszekerheid.