176 criminele politieagenten opgepakt in Honduras

In het Centraal-Amerikaanse land Honduras zijn 176 politieagenten opgepakt in het kader van een operatie tegen corruptie en georganiseerde misdaad. Volgens het Hondurese ministerie van Veiligheid hebben ze zich onder meer schuldig gemaakt aan moord, kidnapping en drugshandel.

Eerder deze week stuurde president Porfirio Lobo het topkader van de politie de laan uit. "We moeten af van de rotte appels in de politie", zegt de president. Het Hondurese parlement debatteert momenteel over een nieuwe wet die de politie moet hervormen en de corruptie moet aanpakken.

Onlangs ontstond er opschudding in Honduras nadat vier agenten waren vrijgelaten die twee studenten zouden hebben vermoord. De vier zijn nu spoorloos. De 176 agenten die nu zijn opgepakt, behoren tot dezelfde eenheid.

Honduras was in 2010 het land waar het meeste moorden werden gepleegd. De hoge misdaadcijfers hebben te maken met bendegeweld en met het feit dat Honduras een doorvoerland is voor cocaïne uit Zuid-Amerika naar Mexico en de Verenigde Staten. De politie krijgt het geweld nauwelijks onder controle - voor zover ze zelf geen deel uitmaakt van het probleem - en de bevolking verliest haar vertrouwen in de ordediensten.