"Bevrijd" na Marsmissie van 520 dagen

In Moskou zijn zes ruimtevaarders na zowat anderhalf jaar bevrijd uit een ruimtecapsule. Daarin hadden ze een ruimtemissie naar Mars gesimuleerd, inclusief de fysieke en mentale beproevingen. Het proefproject wordt geslaagd genoemd, maar een echte missie naar Mars zou ten vroegste pas in 2030 kunnen.

De ploeg die zich vrijwillig ten dienste stelde van het proefproject "Mars500" bestond uit drie Russen, een Italiaan, een Fransman en een Chinees. Zij verbleven 520 dagen lang in een kleine ruimtecapsule in Moskou, waarin een volledige ruimtemissie naar Mars werd gesimuleerd.

De bemanning had maar beperkt contact met de buitenwereld en ze kregen weinig daglicht. Ze werden geconfronteerd met de opsluiting in een kleine ruimte en met de psychologische stress en vermoeidheid die met een ruimtemissie gepaard gaan. Alleen de gewichtloosheid ontbrak.

Na hun symbolische landing kwamen ze vanmorgen één na één uit de capsule, een beetje onwennig maar toch ook wel opgelucht. "Ik denk dat we één ding moeten onthouden", zei Romain Charles "en dat is dat we met ons zessen zijn teruggekeerd als een team. Dit is een grote verwezenlijking en we zijn trots dat we hebben bewezen dat een reis naar Mars mogelijk is."

"Wij hebben de eerste stap gezet", zei Soekhoemb Kamalov, "nu is het aan de ingenieurs en de constructeurs. We zullen zien wat het resultaat wordt."

Het project kostte 15 miljoen dollar. Het was de bedoeling om de vraag te beantwoorden of het mogelijk was om bij een lange opsluiting zowel fysiek als mentaal in orde te blijven. Dat antwoord is nu alvast gegeven met een volmondig "ja."

Meest gelezen