"Fraudebestrijding moet prioriteit blijven"

Staatssecretaris voor Fraudebestrijding Carl Devlies (CD&V) zegt dat er geen politiek draagvlak is voor het plan van de federale politie om de strijd tegen fraude niet langer als prioritair te beschouwen. Ook andere politici keuren het plan af.

Volgens Devlies zouden er daardoor veel minder zaken onderzocht worden. Hij wijst er ook op dat het gaat om een "administratief plan" dat nog moet goedgekeurd worden door de politie zelf, dat nadien ook de regering nog moet beslissen en dat de nieuwe regering "nooit zal aanvaarden dat fraudebestrijding geen prioriteit meer zou zijn".

Vanmorgen raakte in De Tijd bekend dat, volgens een ontwerp voor het nieuwe Nationaal Veiligheidplan, fraudebestrijding de komende jaren geen prioriteit meer zou zijn.

Volgens Bernard Clerfayt (FDF), staatssecretaris voor Bestrijding van de Fiscale Fraude, druist het voorstel in tegen de aanbevelingen van de regering en het parlement  over de sociale en economische fraudebestrijding.

"Geld voor de staatskas"

Ook ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD) zegt dat de strijd tegen de fraude een prioriteit moet blijven. Efficiënte fraudebestrijding kan immers de staatskas veel geld opleveren. Zeker in een economische crisis moeten de illegale economie en fiscale fraude-constructies voor haar prioritair aangepakt worden.