"Worden zo Teenage Mutant Ninja Turtles gemaakt?"

Opkomen voor de rechten van zeeschildpadden betekent nog niet dat men deze dieren in hun natuurlijke leefomgeving mag lastigvallen. Tot die conclusie is nu ook een van de bekendste surfers van Hawaï, Jamie O’Brien, gekomen. Om de aandacht te vestigen op een schadelijk virus voor zeeschildpadden, slaagde de surfer er tijdens een professionele fotoshoot in een zeeschildpad te berijden. Maar hierdoor overtrad hij de wetgeving op de beschermde diersoorten. Bovendien zorgt de manier van berijden -"op zijn hondjes"- wereldwijd dan weer voor de nodige spottende opmerkingen.

Pat Opay, voorzitter van National Oceanic Atmospheric Administration's Endangered Species Branch op de plaatselijke nieuwszender KHON2: "Onze eerste reactie was: wat is me dat? Je moet nu eenmaal je afstand houden en zeker niet die dieren voederen, aaien of berijden. Terwijl er hier duidelijk op het dier gereden wordt. Wat de man voor of nadien met het dier gedaan heeft, kunnen we op basis van deze ene foto niet bepalen."

"Vies manneke!"

Volgens Opay kan de boete, wanneer er een inbreuk op de "Endangered Species Act" vastgesteld wordt, oplopen tot bijna 10.000 euro. "En het is niet omdat de schilpadden mensen in hun natuurlijke leefwereld gewoon geworden zijn, dat men met hen kan doen wat men wil. Geniet van hen, maar hou je afstand", besluit Opay. Er loopt momenteel een onderzoek tegen O’Brien.

O’Brien (zie kleine foto) reageerde voorlopig enkel via Twitter met de korte mededeling “Context is everything”. Ook de fotograaf wenste niet te reageren op de controverse.

Wel is de foto intussen wereldwijd via het internet verspreid geraakt en veroorzaakt hij het nodige jolijt, vooral dan het standje van de schildpad en O’Brien. Enkele reacties: “Ik heb het gevoel dat de schildpad zijn toestemming gegeven heeft. Ik haat het wanneer de regering zich mengt in het seksleven van personen”, “Surfer heeft duidelijk te veel Red Bull in zijn lijf”, “Oh mijn God! Wat doet hij met die schildpad? Vies manneke!” en “Is dit de manier waarop Teenage Mutant Ninja Turtles gemaakt worden?”

lees ook