Beatrix vanaf nu oudste staatshoofd van Nederland

Koningin Beatrix is vanaf vandaag de oudste regerende monarch van Nederland. Onder de Europese regerende staatshoofden behoort ze qua leeftijd slechts tot de middenmoot.

Het is de Nederlandse nieuwszender NOS die de kalender in het oog hield. Op 23 november 1890 stierf koning Willem III als regerend staatshoofd. Hij was toen 73 jaar en 277 dagen oud. Dat is de leeftijd die Beatrix vandaag bereikt en ze zit tot nader orde nog op de troon. Daarmee is ze het oudste regerende staatshoofd van Nederland.

Koningin Juliana was 70 jaar toen ze in 1980 de troon aan haar toen 42-jarige dochter liet.

Heel wat Europese vorsten die nog op de troon zitten, zijn evenwel ouder dan Beatrix. Onze koning Albert II is 77 jaar, de Britse koningin Elisabeth is 85. Ook de Noorse koning Harald en de Spaanse koning Juan Carlos zijn ouder dan Beatrix.