Compensatie slachtoffers Brits afluisterschandaal

De Britse krantengroep News International biedt aan de slachtoffers van de afluisterpraktijken bij News Of The World een schadevergoeding aan. De groep van mediamagnaat Rupert Murdoch zegt dat ze op die manier een sneller en goedkoper alternatief wil bieden aan de slachtoffers van het afluisterschandaal, dan een procedureslag voor de rechtbank.

De krant zou geprobeerd hebben om bijna 5.800 mensen af te luisteren.

Volgens de advocaat van een aantal slachtoffers wil News International vooral besparen op kosten voor advocaten. Ze denkt dat het voor sommige slachtoffers nuttig kan zijn om de schadevergoeding te aanvaarden, maar dat er ook nog vragen zijn die enkel zullen beantwoord worden als de zaak voor de rechter komt.

In juli werd News Of The World opgedoekt, nadat was gebleken dat de krant jarenlang het telefoonverkeer van bekende Britten had afgetapt. De redacteurs braken ook in in de gsm van een vermoord meisje. Haar ouders hebben twee maanden geleden een schadevergoeding van 2,3 miljoen euro gekregen.

Ondertussen loopt het onderzoek naar de afluisterpraktijken voort. Vandaag werd opnieuw een medewerker opgepakt. Hij wordt ervan verdacht politiemensen omgekocht te hebben. Het zou om een journalist gaan van The Sun, populairste Britse krant van News International.