Het drama van Esen

Het drama van Esen
De genadeloze slachtpartijen van oktober 1914
Siegfried Debaeke en Luc Ervinck - uitgeverij De Klaproos

Aan de hand van authentieke getuigenissen brengen Siegfried Debaeke en Luc Ervinck (die in 2000 overleed) een nauwkeurig en beklemmend verslag van een meedogenloze mensenjacht.

Op dinsdag 20 oktober 1914 komen duizenden Duitse soldaten uit Vladslo en Werken aan in Esen. Ze moesten diezelfde dag nog de Ijzer oversteken. In Esen zelf ondervonden ze nauwelijks tegenstand, maar vóór Diksmuide leden de Duitsers zware verliezen. Als vergelding werden in een paar dagen tijd zo’n vijftig onschuldige burgers van Esen moedwillig omgebracht. Woedende Duitsers beschuldigden boeren op de troepen geschoten te hebben en maakten hen met de bajonet af. Gezinnen op de vlucht werden meedogenloos neer gekogeld.

Meer info
 

lees ook