IMF en Europa gaan Italië nauwer in het oog houden

Op de G20-top met vertegenwoordigers van de grootste economiëen ter wereld is beslist dat Italië voortaan onder toezicht zal komen van het Internationaal Muntfonds (IMF) en de Europese Unie. Dat zou moeten voorkomen dat Italië het volgende slachtoffer wordt van de schuldencrisis.

Gisteravond is er op hoog niveau vergaderd over Italië. Op die vergadering waren niet enkel de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Nicolas Sarkozy en voor de Europese Unie José Manuel Barroso en Herman Van Rompuy aanwezig, maar ook de Amerikaanse president Barack Obama en IMF-voorzitter Christine Lagarde (foto). Dat gaf de vergadering nog extra gewicht.

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft de boodschap gekregen dat zijn land onder toezicht komt van de Europese Commissie en van het IMF.

Later zei Berlusconi dat zijn land daar zelf vragende partij voor is. "Het IMF beschikt over de gespecialiseerde kennis om dat te doen", zei hij, maar er bestond sowieso veel wantrouwen tegenover de beloftes die Berlusconi maakte over de geplande bezuinigingen en hervormingen in zijn land. Hij krijgt nu enkele waakhonden naast zich, al benadrukten de Europese leiders dat Italië niet in een hoek is gezet en dat er geen druk is uitgeoefend.

Italië kampt met een torenhoge staatsschuld, en de rente op Italiaans staatspapier dreigt de hoogte in te schieten. Europa wil koste wat het kost vermijden dat Italië een nieuw Griekenland wordt, want in tegenstelling tot de Grieken zijn de Italianen wel een economisch zwaargewicht in de eurozone. Italië is de derde economie in de eurozone.

Overigens zei Berlusconi op de afsluitende persconferentie dat het beter is dat hij niet aftreedt. "Als ik naar de politieke klasse kijk in Italië, zie ik niemand die het land beter kan vertegenwoordigen op de internationale scène dan ik", klonk het. Berlusconi benadrukte dat zijn land nu snel werk zal maken van de beloofde besparingen. Het doel is een budget in evenwicht in 2013.

Ook China en co willen helpen, maar alleen via het IMF

Om de schuldencrisis te bezweren, zou de EU dan toch financiële hulp krijgen van buiten Europa. Enkele landen zoals China, Rusland en Brazilië zijn bereid om hulp te verlenen, maar dan alleen via het IMF. Harde afspraken zijn daarover echter nog niet gemaakt.

Die groeilanden hebben financiële reserves, maar willen hun geld niet rechtstreeks beleggen in de eurozone. Anderzijds beseffen zij wel dat ze iets moeten doen, omdat het uiteenvallen van de eurozone een enorm grote crisis kan veroorzaken die ook hen op termijn kan raken.

Via het IMF zou er een grotere buffer worden aangelegd voor mocht een land in de problemen komen. De zogenoemde firewall of brandgang zou worden versterkt om uitslaande branden in de eurozone in bedwang te kunnen houden. Als ze hulp bieden via het IMF, hebben ze meer garanties dat ze hun geld ook zullen terugzien. Tegelijk zou het hun positie binnen het IMF versterken.

Zelfs de Amerikanen denken erover na om hulp te bieden. Maar hoe dan ook, zelfs als het IMF versterkt wordt, dan nog moet Europa op eigen kracht uit de eurocrisis zien te raken.

Meest gelezen