Klein maar dapper

Een vierkante meter "plaats" op de boekenbeurs kost ongeveer 250 euro. Dan heb je alleen ruimte gekocht. Ook de goedkoopste stand (rekken, blokken, tafels, displays, etc) kost geld. Tel daarbij de verlichting. Eten en drinken. Personeel. Vervoer. Conclusie: ook wie de kleinste stand (12 vierkante meter) van de boekenbeurs heeft, moet véél boeken verkopen om uit de kosten te komen. En toch zijn er "kleintjes" die zich er ieder jaar aan wagen. Een mens vraagt zich af hoe ze het klaarspelen.

"Klein" staat niet gelijk met "alternatief". De stand van Johannes (met winkels in Leuven en Brugge) biedt vooral esotherie, zoals dat heet. Meditatie allerhande, taoïstische geheimen der liefde, bedrijfsyoga, astrologie, de maan, akasha, Orbs en andere lichtfenomenen, geheime leer, si, geheime leer la. Ieder zijn meug. Maar de belangstelling van het publiek is overweldigend. En de kassa rinkelt. Dat moet ook wel, want de stand is minstens 100 vierkante meter groot. Reken zelf maar uit.

Veel poëzie

In de boekhandel - zelfs in de betere boekhandel - moet u misschien met een vergrootglas naar een poëziebundel zoeken. Niet zo op de boekenbeurs. Niet minder dan drie (kleine) uitgeverijen bieden hun poëtische waar aan.

Het meeste volk staat er bij het Poëziecentrum uit Gent, onder meer uitgever van de Poëziekrant (35ste jaargang al!). Je kan er een luisterboek met de poëzie van wijlen Herman De Coninck kopen. Gadgets ook. T-shirts met poëtische teksten. En gewone dichtbundels. Oppervlakte: 12 vierkante meter.

Twintig meter verder biedt uitgeverij P (van Passie voor Poëzie, en de baas heet Peeraer) dichtbundels en kunstboeken aan op - alweer - 12 vierkante meter. Een verkoop van 10 dichtbundels is er een grandioos succes. De gemiddelde oplage van een bundel van bijvoorbeeld Marleen De Crée of Lucienne Stassaert bedraagt 300 à 400 stuks. De looptijd is 3 jaar. De poëzie heeft tijd nodig.

Ik weet niet of uitgeverij P uit de kosten komt. Dat geldt nog meer voor de stand van "Poëzie Point International", waar ik eerlijk gezegd nog nooit van gehoord had, maar die wel 12 vierkante meter groot is.

De Bijbel in alle maten

Uitgeverij De Zwaan (24 vierkante meter ongeveer) heeft niet onder een gebrek aan belangstelling te lijden. De Bijbel verkoopt. De kinderbijbel, de vereenvoudigde bijbel, de gewone bijbel, boeken over bijbelstudie, boeken over bidden met de bijbel. Maar

De Zwaan heeft ook een afdeling "Gezin en Huwelijk". "Een echtgenote naar Gods hand" kun je er kopen en "Seks voor het huwelijk en andere FAQS". En er worden in het vak "Getuigenissen" merkwaardige boeken aangeboden, zoals "De 13 satanische bloedlijnen" van ene Robin De Ruiter, nu 3 bestsellers in 1 band.

De buurman heeft dan weer een heel ander aanbod. "VOX, music & import books" uit Lier (circa 24 vierkante meter) is een schatkamer voor verzamelaars van boeken over muziek en vooral over popsterren. Je kunt geen naam van een groep of zanger bedenken of er is wel een boek over geschreven. Een door Kiss gesigneerd (!) boek over Kiss kost 120 euro. "Er zijn er maar 7 meer over", vertelt de baas trots. Ook deze stand is druk beklant.

Amateurkunsten en dialectboeken

Het "Forum voor amateurkunsten" is eveneens op de Boekenbeurs vertegenwoordigd (12 vierkante meter) . De stand biedt handleidingen aan voor kunstenaars en "tentoonstellers". Hun pronkstuk is een NOOIT, een boek in valiesvorm met opdrachten voor kunstzinnige kinderen. Die zijn er ook, aangelokt (onder meer) door de buttons die ze er zelf kunnen maken.

Uitgeverij Artus verkoopt dialectwoordenboeken. Een hele stand van 12 vierkante meter vol. Freek Neyrinck signeert er zijn "Gents Zakwoordenboek". De belangstelling is niet overweldigend, zal ik maar zeggen. Nog uit Gent is kwaliteitsboekhandel Walry. Maar die biedt op zijn 12 vierkante meter louter luisterboeken aan over psychologie, filosofie, geschiedenis,... Er wordt niet gedrongen aan de stand.

Ik wist niet dat er in Vlaanderen 23 culturele en literaire tijdschriften waren, maar het is zo. De 23 bundelen hun krachten in een heuse koepel, de Celt, en hebben een eigen website, www.detijdschriften.be. Ik kende De Brakke Hond, DWB, Ons Erfdeel, Cinemagie en De Stripgids, uiteraard. Maar er zijn dus nog veel gaten in mijn cultuur. Ik word, als ik even bij de stand verwijl, meteen aangesproken door een jongmens: ik kan een geweldige zaak doen, als ik dat zou wensen. Drie tijdschriften zes maand gratis, zoiets. Maar ik word niet graag aangesproken. Daarover heb ik het een dezer dagen nog wel eens.

De raarste vogel

De raarste vogel op de boekenbeurs is allicht de ruim bemeten stand (36 vierkante meter?) van het Boonjaar 2012 in Aalst. Die verkopen namelijk niets. Maar je kunt er wel een iPad winnen. En je kunt je portret laten tekenen door een artiest, gezeten naast het massieve beeld van Louis-Paul Boon zelf.

De stand met stafkaarten uit de hele wereld is helaas verdwenen. De schuld van Google Earth & Maps en van de GPS. De stand van Denksport houdt nog even stand, maar voor hoelang nog?

Louis van Dievel