Land van schroot en knoken

Land van schroot en knoken
Slachtoffers van ontploffingen in de frontstreek 1918 - heden
John Desreumaux - uitgeverij Davidsfonds

Na de Eerste Wereldoorlog lag de frontstreek bezaaid met gevaarlijk oorlogsmateriaal. Dit moest opgeruimd en ontmanteld worden. Maar ondertussen begon ook de jacht op kostbaar oud metaal. Er was geen werk, er was geen geld en oud ijzer lag voor het rapen…
Spelende kinderen, schroothandelaars, landbouwers, militairen, buitzoekers,… De Eerste Wereldoorlog eiste na Wapenstilstand nog heel wat mensenlevens, veroorzaakt door ontploffend oorlogstuig. Zelfs nu, meer dan 90 jaar na het einde van de oorlog, gebeuren er nog ongelukken wanneer verzamelaars in de streek rond Ieper op zoek gaan naar granaten en obussen.

'Land van schroot en knoken' levert een chronologisch overzicht tot en met 2008 van vaak dodelijke ongelukken met onontploft wapentuig uit de Eerste Wereldoorlog in de Vlaamse Westhoek.

Meer info
 

lees ook