Nooit werd meer CO2 uitgestoten dan in 2010

De wereldwijde CO2-uitstoot was in 2010 heel wat hoger dan verwacht en bereikte zo een recordhoogte. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Energie. De grootste vervuilers zijn de VS, China en India.

Vorig jaar werd 512 miljoen ton meer CO2 uitgestoten dan in 2009, dat is een stijging van 6 procent. De berekeningen komen van het Amerikaanse ministerie van Energie.

Die cijfers overtreffen de somberste voorspellingen van de klimaatwetenschappers van het Intergouvernementele Panel over Klimaatverandering (IPCC). In 2007 voorspelden zij een stijging van de gemiddelde wereldwijde temperatuur van 2,4 graden. "Maar nu ziet het er naar uit dat we afstevenen op een opwarming van de aarde van 3, 4 of zelfs 5 graden", zegt Wendel Trio van de Europese ngo Climate Action Network (CAN).

De grootste vervuilers zijn China, India, waar veel steenkool wordt verbrand, en de Verenigde Staten. De toename van de CO2-uitstoot komt er ook door de lichte heropleving van de economie in 2010. Meer goederen werden geproduceerd, meer mensen gingen op reis.

"Europa heeft enkele kleine stappen genomen, maar er zullen meer maatregelen moeten komen op lange termijn", zegt Wendel Trio van CAN. "Maar vooral andere landen moeten nu heel dringend stappen zetten, vooral de VS en enkele andere groeilanden. De impact van de opwarming van de aarde zal al binnen 50, 100 jaar een verwoestende impact hebben en honderdduizenden mensenlevens kosten."