Oud IJzer

Oud IJzer
De frontstreek bedolven onder levensgevaarlijke oorlogsmunitie
Siegfried Debaeke - uitgeverij De Klaproos

Bijna een eeuw na WOI haalt de ontmijningsdienst van Houthulst nog constant niet-ontplofte munitie op in de Westhoek. De frontstreek, waar vier jaar lang verwoed strijd werd geleverd, lag bedolven onder miljoenen niet-ontplofte granaten. Landbouwers en aannemers van bouwwerken beseffen maar al te goed dat het om verraderlijk tuig gaat.

Siegfried Debaeke geeft een onthutsend realistisch beeld van het leven in de frontstreek, waarin de dramatische ongevallen met oorlogsmunitie elkaar opvolgden. De auteur gaat nader in op de opruiming en vernietiging, de jacht naar ijzer en koper, de oprichting van DOVO, de idee dat de munitie al binnen enkele jaren zou opgeruimd zijn, enz. Naast een hele resem uit het leven gegrepen verhalen biedt het boek ook technische uitleg over de verraderlijke niet-ontplofte granaten.

Meer info

Siegfried Debaeke over het boek
 

lees ook