Overijverige poetsvrouw in Duits museum

Een poetsvrouw in het Museum Ostwall in Dortmund heeft een werk van de Duitse installatiekunstenaar Martin Kippenberger (1953-1997) schade toegebracht. Tijdens het poetsen heeft de vrouw enkele kalkvlekken verwijderd die de kunstenaar doelbewust had aangebracht op zijn werk "Wenn's anfängt durch die Decke zu tropfen".

Het Museum Ostwall in Dortmund had de installatie "Wenn's  anfängt durch die Decke zu tropfen" (Wanneer het dak begint te lekken) uit 1987 in bruikleen gekregen van een verzamelaar. Een poetsvrouw verwijderde de kalkvlekken die de kunstenaar aanbracht op een plastic kuip die opgesteld is onder houtconstructie.


Het werk is verzekerd voor 800.000 euro en blijft voorlopig te zien in het museum. "Er is onherstelbare schade aangebracht op het werk van Kippenberger, maar op zich is het kunstwerk niet vernield. Daarom blijven we het tentoonstellen", meldt de woordvoerder van Museum Ostwall.

Volgens de museumdirectie zijn er in het verleden duidelijke afspraken gemaakt met de schoonmaakdiensten. "Poetspersoneel moet altijd twintig centimeter van de werken vandaan blijven", klinkt het. Het is nu aan de verschillende verzekeraars om uit te maken wie aansprakelijk kan gesteld worden voor het ongeval en hoeveel een eventuele schadevergoeding moet bedragen.

Martin Kippenberger is een van de meest vooraanstaande Duitse kunstenaars uit de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw. De extravagante artiest maakte furore met zijn installatiekunstwerken, maar ook zijn schilderijen, beeldhouwwerken en foto's werden wereldwijd in de grootste collecties opgenomen. Een van zijn bekendste werken is "Metro-Net", een wereldwijd metronetwerk dat uitsluitend bestaat uit nepingangen en nepluchtkokers. De kunstenaar stierf in 1997 op 44-jarige leeftijd aan de gevolgen van leverkanker.