Papandreou overleeft vertrouwensstemming

In Griekenland heeft de regering van premier Giorgos Papandreou dan toch het vertrouwen gekregen van het parlement. In een laatste toespraak had hij de parlementsleden nog gewaarschuwd voor vervroegde verkiezingen, die het land volgens hem in chaos zouden storten.

Het lot van Giorgos Papandreou hing aan een zijden draadje, want zijn Pasok beschikt maar over 152 van de 300 parlementszetels. Uiteindelijk kreeg de premier 153 van de 300 parlementsleden achter zich.

In een laatste toespraak tot het parlement had Papandreou nog eens al zijn duivels ontbonden en waarschuwde hij dat vervroegde verkiezingen een catastrofe voor het land zouden betekenen en het reddingsplan van de EU en het IMF in gevaar zouden brengen.

Papandreou wil vanaf zaterdag met de oppositie gaan praten over een regering van nationale eenheid. In de loop van de voormiddag heeft hij een gesprek met de Griekse president.

Over de functie van premier kan worden gepraat, zei hij nog. Volgens sommige bronnen zou de Griekse minister van Finaniciën Evangelos Venizelos de grootste kans maken om de nieuwe regering van nationale eenheid te leiden.

Oppositieleider Antonis Samaras van de rechtse Nieuwe Democratie beschouwt de regering van nationale eenheid, zoals Papandreou die voorstelt, als een soort voorlopige regering en eist vervroegde verkiezingen.

Papandreou wil van dat laatste echter niet horen zolang er geen noodzakelijke economische hervormingen en besparingen zijn doorgevoerd. Met een regering van nationale eenheid hoopt Papandreou voldoende steun te hebben om die hervormingen en besparingen te kunnen doorvoeren.

Omdat Nieuwe Democratie niet staat te springen om in die regering van nationale eenheid te zitten, is de kans groot dat Papandreou eerst met enkele kleinere partijen zal onderhandelen.