Tepco krijgt 8,35 miljard euro steun

Het Japanse energiebedrijf Tepco, de eigenaar van de getroffen kerncentrale van Fukushima, krijgt 8,35 miljard euro hulp om schadevergoedingen mee uit te betalen aan de slachtoffers van de kernramp. Dat heeft minister van Economie Yukio Edano bekendgemaakt.

Het geld komt uit een fonds van de producenten van kernenergie. De bijdrage van de overheid bestaat uit een renteloze lening.

Tepco had vorige week om een bijdrage gevraagd, zodat de betaling aan getroffenen vlekkeloos kan verlopen. In ruil moet Tepco wel flink snoeien in de kosten en tegen 2014 zo'n 7.400 personeelsleden ontslaan.

Na de ramp met de door de aardbeving en de tsunami getroffen kerncnetrale hangen Tepco talloze schadeclaims boven het hoofd, onder meer van de 80.000 mensen die geëvacueerd zijn uit de omgeving van de centrale. Een gebied met een straal van 20 kilometer rond de centrale mag nog steeds niet betreden worden.