Twijfel over Italiës daadkracht neemt toe

In de marge van de G20-top hebben de Europese leiders er bij Italië nog eens op aangedrongen om de nodige hervormingen door te voeren. Silvio Berlusconi lijkt echter steeds meer te wankelen in eigen land.

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi kwam gisteren naar Cannes met een pakket nieuwe economische maatregelen die de Italiaanse schuldenlast moeten aanpakken. Een definitief plan kon hij echter niet voorleggen, want de maatregelen liggen pas over twee weken voor in het Italiaanse parlement.

De Europese leiders twijfelen dan ook aan de uitvoering van de maatregelen, te meer omdat de samenhang van Berlusconi's regering de laatste tijd sterk is verminderd. "De kwestie is niet zozeer de inhoud van het pakket aan maatregelen, maar wel of dat pakket uitgevoerd zal worden", verwoordde de Franse president Nicolas Sarkozy de twijfel bij de Europese leiders.

Berlusconi is er tot nog toe namelijk niet in geslaagd om de noodzakelijke hervormingen erdoor te krijgen en moet telkens tevreden zijn met kleine stapjes. De Europese leiders willen vermijden dat Italië in dezelfde situatie als Griekenland terechtkomt en vergaderden gisteravond in de marge van de G20-top nog eens over de situatie in het land.

Als Italië dezelfde weg als Griekenland op zou gaan, dan zou Europa niet gewapend zijn om het land te redden. Italië heeft de op twee na grootste economie van de eurozone. Om dat horrorscenario te vermijden, drongen de Europese leiders er bij Berlusconi nog eens op aan om de hervormingen door te voeren en een einde te maken aan de politieke onzekerheid in zijn land.

Vertrouwensstemming

Dat laatste lijkt een moeilijke klus te worden. Bij zijn thuiskomst mag de Italiaanse premier zich opnieuw aan heel wat tegenwind verwachten, niet alleen van politieke tegenstanders, maar ook binnen zijn eigen centrumrechtse partij. Her en der klinkt de oproep aan Berlusconi om de eer aan zichzelf te houden en op te stappen.

Gisteren zouden op de koop toe twee Kamerleden van Berlusconi's partij overgelopen zijn naar de oppositie. Dat schrijft de Italiaanse krant La Repubblica. Berlusconi zou daardoor geen meerderheid meer hebben in de Kamer. Het is dan ook absoluut onduidelijk of hij er in zal slagen om de nodige maatregelen door het parlement te laten goedkeuren.

Berlusconi liet zijn Europese collega's verstaan dat hij desnoods binnen de 15 dagen een vertrouwensstemming wil houden over de maatregelen.