Vlaamse ambtenaren krijgen 500 euro meer

De koopkracht van de Vlaamse ambtenaren gaat de komende jaren gemiddeld met 500 euro omhoog door verschillende maatregelen. Dat zijn de vakbonden met de Vlaamse regering overeengekomen, schrijft De Standaard. De kostprijs van de maatregelen bedraagt zo'n 14 miljoen euro.

Ongeveer 27.000 Vlaamse ambtenaren zien vanaf eind 2012 hun koopkracht toenemen dankzij een aantal nieuwe maatregelen, zoals hogere maaltijdcheques en een grotere eindejaarstoelage.

De maatregelen staan in het nieuwe loonakkoord dat de vakbonden van het overheidspersoneel en de Vlaamse regering hebben afgesloten. De onderhandelingen hierover hebben bijna twee jaar aangesleept.

Er komt geen echte opslag in de loonbarema's, behalve voor de laagst betaalde contractuelen, die in de schoonmaak of catering werken. De koopkrachtverhoging verloopt via het optrekken van de maaltijdcheques van 5 tot 7 euro en het optrekken van de eindejaarstoelage met 9 procent (weliswaar in twee stappen). De kostprijs van die loonafspraken bedraagt 14,1 miljoen euro. Omgerekend is dat zo'n 520 euro per ambtenaar

De nieuwe cao geldt niet voor leerkrachten, ambtenaren van lokale overheden en voor het personeel van autonome overheidsinstellingen, zoals de watermaatschappij VMW en de VRT. Dat kan alleen via hun eigen sectoraal akkoord.

"Eén plek waar men niet moet besparen"

Het loonakkoord valt niet in goede aarde bij oppositiepartij Open VLD. De liberalen hameren er al weken op dat ook Vlaanderen zijn bijdrage moet leveren om het federale begrotingstekort te verminderen.

Federaal minister van Economie Vincent Van Quickenborne verwoordde op Twitter de kritiek als volgt. "Terwijl elk land, elke regio, elke stad in Europa moet besparen, is er één plek waar dat niet het geval is." Hij verwijst onder meer naar de kindpremie die onlangs werd ingevoerd. "En nu 500 euro extra voor elke Vlaamse ambtenaar."