Witlooftelers waarschuwen voor witlooffraude

De Vlaamse-Brabantse witlooftelers waarschuwen voor witlooffraude. De kans bestaat dat waterwitloof verkocht wordt als grondwitloof, klinkt het. Door het droge voorjaar dreigt er een tekort aan het veel duurdere grondwitloof.

Omdat er veel vraag naar is in België, is de prijs van grondwitloof voor de consument hoger dan die voor waterwitloof, legt Frans Croon van de vzw Brussels grondwitloof uit. "Het gevaar bestaat dat in de tussenschakels tussen de producent en de consument, waterwitloof wordt omgedoopt tot grondwitloof."

Waterwitloof wordt gekweekt via hydrocultuur in een waterbad, terwijl grondwitloof in volle grond moet groeien. Op het eerste gezicht is er niet veel verschil tussen beide, maar de smaak kan toch licht verschillen. Bij grondwitloof zit er meer diversiteit in de smaken, wat grondwitloof iets extra geeft ten opzichte van waterwitloof.

De vzw Brussels grondwitloof werd opgericht in 1995 "ter ondersteuning van de traditionele grondwitloofteelt." De witloofstreek concentreert zich vooral rond Kampenhout, ten oosten van Brussel, waar er ook een witloofmuseum is.