Afscheid van liberale boegbeeld Willy De Clercq

In Lochristi is vanmiddag de uitvaartdienst gehouden voor minister van staat Willy De Clercq. Zo'n 2.500 mensen woonden de plechtigheid bij. Het liberale boegbeeld overleed vorige week in Gent. Oud-premier Guy Verhofstadt haalde herinneringen op aan zijn politieke vader.

Heel wat leden van Open VLD kwamen een laatste groet brengen aan Willy De Clercq. In Lochristi was het volledige Gentse schepencollege aanwezig. Ook verschillende ministers van staat en leden van de regering kwamen afscheid nemen van Willy De Clercq.

Zanger Will Tura heeft een lied opgedragen aan De Clercq. "Hij was een vriend", zei Tura voor het begin van de plechtigheid.

Oud-premier Guy Verhofstadt haalde in een toespraak herinneringen op aan De Clercq, die hij als zijn politieke vader beschouwt. "Toen ik 12, 13 jaar was, was hij mijn grote idool. Ik las voor het eerst de krant en dweepte met de Kennedy's. Maar hier in België, in Gent, was er slechts één man die mijn ideaal belichaamde: Willy De Clercq." Verhofstadt roemde vooral het retorische talent van De Clercq. "Ik herinner me de eerste grote toespraak die ik van hem zag op de Heizel. Van al de sprekers die dag was Willy gewoon de beste."

Willy De Clercq was 84 jaar. Hij overleed vorige week, hij was al een tijdje ziek. De Clercq was minister in verschillende regeringen. Hij was ook een tijdlang voorzitter en gaf toen veel kansen aan jonge mensen. "Ik herinner me nog dat hij geamuseerd zat te luisteren naar mijn broer en ik. We waren zo'n 15 jaar en we probeerden hem de ware aard van het liberalisme diets te maken."