Griekse president Papoulias aan zet

De Griekse president Karolos Papoulias zal zondag een ontmoeting hebben met Antonis Samaras, de voorzitter van de grootste oppositiepartij Nieuwe Democratie. Papoulias wil nagaan of er een regering van nationale eenheid kan worden gevormd.

De tijd dringt voor de Griekse politici. Het parlement moet nog voor het einde van het jaar het nieuwe Europese reddingsplan voor het land goedkeuren. Anders gaat de geldkraan dicht en stevent Athene af op een faillissement.

Nadat de poging van de socialistische premier Giorgos Papandreou om een referendum te houden door de Europese leiders en door de Grieken zelf werd getorpedeerd, probeert de premier om een bredere politieke basis te vinden om het besparingsplan door het parlement te krijgen.

Hij stelt voor om een regering van nationale eenheid te vormen met Nieuwe Democratie. Die eenheidsregering zou de schouders zetten onder de goedkeuring van het Europese plan en in februari volgend jaar zouden er dan nieuwe verkiezingen komen. Papandreou had vandaag een onderhoud met de president, waarbij hij zijn plannen uit de doeken deed (foto boven).

Maar Samaras is het daar niet mee eens. Hij stelt twee voorwaarden voor een regering van nationale eenheid. Papandreou, die hij een gevaarlijke man noemt, moet opstappen en er moeten meteen nieuwe verkiezingen worden georganiseerd.

Alhoewel Papandreou laat uitschijnen dat hij eventueel wil opstappen als premier, verwerpt hij het idee van nieuwe verkiezingen radicaal. Volgens hem zouden die catastrofaal zijn en een slecht signaal zijn voor de rest van Europa.

Het is nu aan Papoulias om uit te maken of hij de twee kemphanen tot een compromis kan bewegen. Volgens opiniepeilingen is een meerderheid van de Grieken in ieder geval te vinden voor een regering van nationale eenheid.

Mochten de twee partijen het niet eens raken dan is er nog een uitweg mogelijk via enkele kleine oppositiepartijen. Minister van Financiën Evangelos Venizelos, die genoemd wordt als opvolger van Papandreou, zou al contacten hebben gelegd met enkele kleinere partijen om de regeringsmeerderheid te vergroten als de alliantie met Nieuwe Democratie niet zou lukken.

Meest gelezen