Nummer 1 van de FARC gedood in Colombia

In Colombia is Alfonso Cano, de nummer 1 van de rebellengroepering FARC, omgebracht. Zijn dood is een opsteker voor president Santos. "Terroristen eindigen in een kist of in de gevangenis", zegt Santos.

De 63-jarige Cano werd gedood bij een aanval van het leger op zijn kamp in de jungle. Naar verluidt werd hij getraceerd via gsm-signalen. Cano werd 3 jaar geleden de leider van de marxistisch geïnspireerde rebellengroepering. Hij volgde toen de overleden Manuel Marulanda op. Cano stond vooral bekend als het politieke brein. Het is nog niet duidelijk wie hem zal opvolgen.

Voor president Juan Manuel Santos is de dood van Cano een fikse opsteker. Hij kwam in augustus vorig jaar aan de macht en won de verkiezingen onder meer met de belofte om de FARC hard aan te pakken. "Dit is de zwaarste klap voor de FARC in de geschiedenis", zei Santos toen hij het nieuws bekendmaakte. "Dit is een boodschap voor elk lid van die organisatie. Geef je over, anders eindig je in de gevangenis of in een kist."