Offerfeest wordt volop in de steigers gezet

Heel wat steden en gemeenten treffen voorbereidingen voor het islamitische Offerfeest morgen. Moslims offeren dan een schaap dat ritueel geslacht moet worden. Thuis een dier slachten is verboden, dus worden dit weekend overal tijdelijke ruimtes ingericht.

De stad Gent biedt zo'n slachtvloer aan, maar geeft de moslims voor het eerst ook de keuze om de dieren onder verdoving te brengen. Daarvoor sloot de stad een overeenkomst met een slachthuis in Waregem. Ook in Antwerpen kunnen schapen voor het eerst onder verdoving worden geslacht.

De Marokkaanse gemeenschap in Beringen in Limburg heeft dan weer een klacht ingediend tegen het stadsbestuur, omdat dat geen slachtvloer aanbiedt. Volgens het bestuur waren er geen vrijwilligers om de vloer te bemannen, maar de moslims spreken dat tegen.

In een boerderij in Beersel in Vlaams-Brabant, waar al enkele jaren op rij schapen geslacht worden voor het offerfeest, mogen morgen geen dieren geslacht worden. Het Voedselagentschap heeft de vergunning ingetrokken. Ongeveer 300 schapen gingen er geslacht worden. Een groot deel daarvan waren al verkocht. Het gemeentebestuur vreest daarom dat er morgen toch nog mensen zullen opdagen om hun schaap op te halen. De politie wordt ingezet om hen te begeleiden en in te lichten.