Papandreou poogt Gordiaanse knoop te ontwarren

De Griekse premier Giorgos Papandreou houdt vandaag gesprekken om een nieuwe regering van nationale eenheid te vormen, nadat hij afgelopen nacht een vertrouwensstemming in het parlement heeft overleefd. De overgangsregering zou vier maanden moeten aanblijven.

"Wie de Gordiaanse knoop losmaakt, zal over de hele wereld heersen", luidt het in de mythologie. De pogingen van de Griekse premier Giorgos Papandreou om een oplossing te vinden voor de politieke crisis in zijn land, hebben veel weg van het ontwarren van een Gordiaanse knoop. Over de hele wereld heersen zal Papandreou echter niet doen, als hij daarin slaagt. Zelfs over Griekenland heersen, lijkt steeds minder voor hem weggelegd.

De grootste oppositiepartij, Nieuwe Democratie, wil Papandreou weg en wil zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen organiseren. Papandreou ziet dat niet zitten en doet nu verwoede pogingen om een regering van nationale eenheid te vormen. Die zou vier maanden moeten aanblijven en de noodzakelijke hervormingen en besparingen moeten doorvoeren. Pas in februari zouden er dan vervroegde verkiezingen kunnen komen.

Papandreou heeft daarover zaterdagvoormiddag een gesprek gehad met de Griekse president Karolos Papoulias. Nu wil hij gesprekken voeren met de oppositiepartijen. "Om deze brede samenwerking tot stand te kunnen brengen, zullen we snel met de noodzakelijke procedures en contacten beginnen", zei Papandreou na afloop van zijn gesprek met de president.

Voor zijn gesprek benadrukte hij dat een breder politiek draagvlak nodig is om Griekenland van het bankroet te redden. Oppositiepartij Nieuwe Democratie is echter niet erg happig om met Pasok in een regering van nationale eenheid te stappen. Als de partij bij haar standpunt blijft, zal Papandreou zijn blik op de kleinere partijen moeten richten. Of zij wel aan boord gehesen willen worden, is nog niet geheel duidelijk.

Enkele toplui van Pasok roepen de leider van Nieuwe Democratie, Antonis Samaras (foto in tekst), op om zijn eis voor snelle verkiezingen te laten vallen. Ze benadrukten daartoe nog eens dat Papandreou's voorstel om een stap opzij te doen, ernstig was. Nu verkiezingen houden, zou het recent afgesloten tweede reddingsplan voor Griekenland kunnen ondermijnen, klinkt het bij Pasok. En dan stevenen de Grieken alsnog op een faillissement af.