Rellen tussen Turken en Koerden in Antwerpen

In Antwerpen zijn er gisteravond rellen uitgebroken in de Van Kerckhovenstraat. Het kwam er tot een confrontatie tussen mensen van de Turkse en Koerdische gemeenschap uit de buurt. Het is al het derde incident in een week tijd.

Rond 22 uur kreeg de Antwerpse politie de melding van een vechtpartij op straat. Al snel kwamen enkele honderden mensen van de Turkse en Koerdische gemeenschap uit Antwerpen op straat. Het ging vooral om jongeren.

De politie is massaal tussenbeide gekomen en probeerde de situatie te stabiliseren door de twee groepen uit elkaar te drijven. Dat ging aanvankelijk niet zo vlot. Op een bepaald moment werd er met stenen en stokken naar de politie gegooid. Die gebruikte traangas als tegenreactie. Pas rond 1.30 uur werd het opnieuw rustig. De politie pakte een aantal "onruststokers" op, maar het is niet duidelijk hoeveel.

De rellen leidden tot heel wat materiële schade, zoals gebroken winkelruiten, beschadigde auto's en een vernield bushokje. Verschillende personen raakten ook gewond. Een aantal mensen werd naar het ziekenhuis gebracht, maar hebben dat intussen alweer verlaten. Volgens de politie zou er ook sprake geweest zijn van een steekpartij met één gewonde, maar het is nog onduidelijk wat er precies gebeurd is.

Het is al het derde incident in een week tijd tussen de Turkse en Koerdische gemeenschap. In het begin van de week werd een molotovcocktail gegooid naar een Turks cultureel centrum. De daders zijn niet bekend, maar er werd al vlug naar de Koerdische gemeenschap gewezen. Enkele dagen later wilden Koerden een petitie afgeven aan het stadhuis, maar ze werden daar niet ontvangen. Een 20-tal mensen werd toen heel even opgepakt.