Reynders: "Tijd dat de PS een prijs betaalt"

Ontslagnemend vicepremier en minister van Financiën Didier Reynders (MR, foto) roept de PS op om meer toegevingen te doen. Volgens hem is dat logisch aangezien de partij de premier wil leveren.

"De MR heeft al veel gegeven. Het communautaire akkoord heeft zware gevolgen gehad voor mijn partij. Het heeft zelfs tot een splitsing tussen de MR en het FDF geleid", zegt Reynders in De Morgen. "Als er een partij is die wil slagen, is het de MR wel."

Reynders trekt een parallel met vorige regeringsvormingen. "Open VLD heeft een prijs betaald om Guy Verhofstadt premier te laten worden. CD&V deed hetzelfde voor Yves Leterme. Iedereen moet een prijs betalen. Het is tijd dat de PS betaalt."

Dit weekend is er geen overleg gepland tussen de kopstukken van de zes partijen die een regering op poten proberen te zetten. Formateur Elio Di Rupo (PS) wordt door verschillende partijen aangemaand om vaart te zetten achter het begrotingsoverleg. Maar op dat vlak heeft Reynders geen kritiek op Di Rupo. "De methode is wat ze is. Er is lang over het institutionele onderhandeld, over zaken die de mensen misschien niet rechtstreeks aanbelangen. Nu moeten we over de begroting spreken, over de arbeidsmarkt, over de pensioenen. Waarom zouden we daar niet de nodige tijd voor uittrekken?"

Reynders laat voorts nog verstaan dat hij graag minister van Financiën wil blijven. "Ik vind dat ik op Financiën geen slecht werk heb geleverd, in tegenstelling tot wat anderen daarover beweren."