Schorsing Britse grenspolitie om "lakse controle"

De topman van de Britse grenspolitie is geschorst na de commotie over enkele mogelijke wantoestanden bij grenscontroles. De politie is het spoor bijster van 124.000 asielzoekers.

De grenspolitie kreeg bij het begin van de zomer van de overheid de toestemming om reizigers uit de Europese Unie minder grondig te controleren. Op die manier konden lange wachtrijen vermeden worden tijdens het toeristische seizoen.

Maar Brodie Clark zou de opdracht gegeven hebben om ook voor mensen van buiten de EU een oogje dicht te knijpen. Gisteren raakte bekend dat de grenspolitie geen spoor meer heeft van 124.000 migranten. Bovendien hebben leidinggevende ambtenaren van de grenspolitie zichzelf bonussen uitbetaald tussen de 5.000 en de 10.000 euro.

Clark wordt nu geschorst, net als twee andere agenten van de grenspolitie. Vanuit de oppositiepartij Labour komt veel kritiek. "We gaan dit laten onderzoeken. De grenspolitie moet mensen buiten houden, niet ze binnenlaten", zegt parlementslid Keith Vaz.