Wathelet wil asielprocedure versnellen

Ontslagnemend staatssecretaris voor Migratie en Asiel Melchior Wathelet (CDH) werkt aan een wetsontwerp dat het aantal asielzoekers in ons land drastisch moet verminderen. Het aantal aanvragen is afgelopen maand weer toegenomen.

In oktober hebben opnieuw 2.599 mensen asiel aangevraagd in ons land. Dat is een record voor dit jaar. Door de grote toeloop dreigt er voor het derde jaar op rij een crisis in de opvang van de asielzoekers. Het volledige opvangnetwerk zit vol. Afgelopen week hebben 145 asielzoekers te horen gekregen dat er geen plaats voor hen is waardoor ze op straat moesten slapen.

Staatssecretaris Wathelet heeft daarom een plan klaar om de asielaanvragen sneller te kunnen verwerken. Er komt een lijst van "veilige" landen. Asielaanvragers die daar vandaan komen zullen binnen de 15 dagen weten of ze kunnen blijven of niet. Ze zullen ook zelf moeten bewijzen dat ze bescherming nodig hebben.

"De bewijslast wordt omgekeerd en de procedure is korter. Dat is een duidelijk signaal aan de mensen die afkomstig zijn van zo een land dat ze heel weinig kans hebben om als vluchteling erkend te worden in ons land", aldus Wathelet.

Het voorstel moet deel uitmaken van een nieuw regeerakkoord. Maar als de onderhandelingen blijven aanslepen, wil Wathelet het wetsontwerp al eerder in de Kamer brengen.