Yourcenar krijgt expo in Musée de Flandre

De Frans-Belgische schrijfster Marguerite Yourcenar (1903-1987) krijgt volgend jaar een grote tentoonstelling in het vorig jaar geopende Musée de Flandre in Cassel (Frans-Vlaanderen).

De tentoonstelling over Marguerite Yourcenar en de Vlaamse schilderkunst zal lopen van oktober 2012 tot januari 2013. Ze wordt georganiseerd in het kader van de herdenking van de dood van de schrijfster, 25 jaar geleden.

Yourcenar, geboren in Brussel, had een Belgische moeder en een Franse vader. Ze groeide op in een landhuis in Sint-Jans-Cappel, aan de voet van de Zwarteberg. De schrijfster van "Mémoires d'Hadrien" ("Hadrianus' gedenkschriften") en "L'oeuvre au noir" ("Het hermetisch zwart") was de eerste vrouwelijke auteur die werd opgenomen in de Académie française.

Dit weekend staat in de Villa Yourcenar in Sint-Jans-Cappel én in Kortrijk een literair festival op het programma waar o.a. auteurs uitgenodigd zijn die als "writer in residence" te gast zijn of waren in de Villa. Een van hen is de Vlaamse schrijfster Anne Provoost. Zij zal in maart volgend jaar werken in de Villa Yourcenar.