"Dit kan absoluut niet worden getolereerd"

Het Antwerpse stadsbestuur neemt verschillende maatregelen na de rellen van afgelopen nacht in de Van Kerckhovenstraat. Volgens de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens (SP.A) kunnen mensen die materiële schade hebben geleden ook een vergoeding krijgen.

Gisteravond braken er rellen uit tussen leden van de Turkse en Koerdische gemeenschap in Antwerpen. Er vielen verschillende gewonden en er werd ook heel wat materiële schade aangericht, onder meer aan winkelruiten en auto's.

Volgens de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens (SP.A) is het "al een aantal dagen onrustig in de buurt, gelinkt aan de situatie in Koerdistan zelf, waar er de voorbije weken heel wat incidenten geweest zijn". "Vannacht is het behoorlijk uit de hand gelopen en zijn er zware vechtpartijen geweest tussen die twee groepen. De politie heeft ook wat moeite gehad om hen uit elkaar te krijgen", zegt Janssens in een eerste reactie aan onze redactie.

Volgens Janssens kunnen de rellen "absoluut niet getolereerd" worden. "Het is altijd gevoelig in Antwerpen, gezien de internationale bevolking, als er elders in de wereld spanningen zijn, maar wij kunnen niet toestaan dat mensen de incidenten van elders importeren in Antwerpen en daar een oorlogje uitvechten."

Het Antwerpse stadsbestuur neemt daarom een aantal maatregelen "om te vermijden dat dat voortduurt". Zo zal er de komende dagen meer politie op straat patrouilleren in de buurt en komen er "systematische identiteitscontroles" in de ruime omgeving van de plaats waar de rellen uitbraken. De politie zal ook extra controleren op wapenbezit, "want het blijkt dat daar toch wel wat mensen met messen rondliepen de voorbije dagen".

De politie zal ook proberen om aan de hand van de camerabeelden van afgelopen nacht zoveel mogelijk daders te identificeren. "Er hangen daar nogal wat camera's in de buurt en men zegt mij dat de beelden van behoorlijke kwaliteit zijn, dus wij gaan die maximaal exploiteren. Eerst en vooral om de daders verantwoordelijk te stellen voor de schade die zij hebben aangericht, maar anderzijds ook om hen verantwoordelijk te stellen voor het geweld dat ze gebruikt hebben tegen anderen en tegen de politie, want het is er toch wel behoorlijk stevig aan toe gegaan."

Janssens roept mensen die materiële schade hebben geleden ook op om zeker een proces-verbaal te laten opstellen. Ze kunnen dan een vergoeding krijgen uit het schadefonds.

Vlaams Belang roept extra gemeenteraad bijeen

Oppositiepartij Vlaams Belang vindt dan weer dat Janssens niet hard genoeg optreedt tegen de rellen. De partij heeft daarom een extra gemeenteraad bijeengeroepen. "Het gaat van kwaad naar erger, maar burgemeester Patrick Janssens durft niet kordaat in te grijpen. De politie is er niet genoeg zichtbaar aanwezig", aldus fractievoorzitter Filip Dewinter. De extra gemeenteraad moet binnen de vijf dagen plaatsvinden.