"N-VA bereid om terug te keren aan de tafel"

"De N-VA is bereid om opnieuw aan de onderhandelingstafel te gaan zitten. Maar dan moeten we wel met een wit blad beginnen." Dat heeft N-VA-kopstuk Jan Jambon gezegd.

Op 7 juli heeft de N-VA zichzelf de facto buiten de onderhandelingen gezet door de nota van formateur Elio Di Rupo (PS) te verwerpen. "Dat is de schuld van de andere partijen", zegt Kamerfractieleider Jambon.

"Wij hebben de nota van Di Rupo niet aanvaard als basis om te onderhandelen. Daarop hebben de andere partijen beslist om dat wel te doen", zegt Jambon. Hij lanceert een oproep aan Open VLD en CD&V. "Ze kunnen nog steeds op hun fout terugkomen."

"We moeten vaststellen dat het niet lukt, dat ze er niet in slagen om het werk af te ronden", zegt Jambon. "De N-VA is daarom bereid om opnieuw te gaan onderhandelen. Maar dan moeten we van een wit blad vertrekken. Mocht daar een politieke wil voor bestaan, maar dan moet het communautaire ook opnieuw opengebroken worden. Het doel is dan het confederalisme."

"Di Rupo geraakt er niet met de begroting. Het is daarom tijd dat de ontslagnemende regering de verantwoordelijkheid terug in handen neemt", vindt Jambon ook. "We hebben dat al eerder gevraagd en we zijn ook bereid om daarvoor steun te verlenen in het parlement, tenminste voor de goeie maatregelen."