"Termijn voor begroting staat onder druk"

Ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) heeft de onderhandelaars opgeroepen om vaart te zetten achter het begrotingswerk. Hij waarschuwt ervoor dat België anders in de "Europese storm" komt. Ook de Vlaamse partijen die onderhandelen over een nieuwe federale regering eisen dat er heel snel een akkoord komt over de begroting, binnen de tien dagen.

Leterme sprak zijn waarschuwingen uit in de debatprogramma's op de Franstalige zenders en herhaalt zijn uitspraak op VRT-radio. "Het is geen alternatief om te werken met voorlopige twaalfden."

"Ons land is tot nu toe uit de storm gebleven omdat we hebben aangekondigd dat het begrotingstekort voor 2012 op 2,8 procent van het bbp blijft", zegt Leterme. Maar nu moet die aankondiging ook waargemaakt worden, benadrukt hij.

"Op 31 december moet de begroting goedgekeurd zijn in het parlement. Maar die termijn komt onder druk. Ik roep de onderhandelaars dan ook uitdrukkelijk op om de komende dagen werk te maken van die begroting."

Leterme blijft ten laatste tot 31 december premier. Daarna vertrekt hij naar de OESO.

"Sluit iedereen op die rond de tafel zit"

CD&V, Open VLD en de SP.A, de Vlaamse partijen, scharen zich achter de oproep voor een snelle begroting. Dat bleek uit het debat in "De zevende dag".

De Vlaamse partijen willen vooral vermijden dat de regering in lopende zaken met voorlopige twaalfden moet werken. Dat zou heel slecht zijn in de huidige euro-crisis.

"Ze hebben in het weekend niet verder onderhandeld. Ik heb daar weinig begrip voor. De formateur kan ook maar versnellen als alle partijen mee versnellen. Ik ga daar niet naar 1 partij wijzen. Als men met zes onderhandelt is men in groep verantwoordelijk", zegt fractieleider in het Vlaams Parlement (SP.A) John Crombez (foto links). "Ik vind dat men in staat moet zijn om achter gesloten deuren ten gronde te onderhandelen. Als ik zie dat er bijna dagelijks reacties zijn van diegenen die aan het onderhandelen zijn. Dat is niet goed voor de dynamiek. Sluit ze inderdaad op, die suggestie is al een paar keer gegeven, en los het op, zeker als je de Europese context bekijkt."

Gwendolyn Rutten (Open VLD) sluit zich daarbij aan. "Iedereen die aan de tafel zit, sluit ze op." Volgens Rutten is de begrotingsinspanning die moet worden geleverd "van nooit geziene omvang". "Het laatste cijfer is 11.3 miljard. Om maar even duidelijk te maken: de inspanningen die de voorbije jaren zijn gebeurd, dat was om en bij de 2 miljard en dat was al niet makkelijk. Nu gaan we op 1 jaar tijd 11.3 miljard moeten vinden. Ik zou zeggen, verlies geen tijd."

Meyrem Almaci (Groen!) is het ermee eens dat er niet meer mag worden gedraald, maar wijst erop dat er wel "rechtvaardig" moet worden bespaard. "Ik hoor bijvoorbeeld niks meer over het aanpakken van de armoede in ons land."

Hendrik Bogaert (CD&V) bekijkt het positief en brengt vooral een boodschap van hoop. "Het is inderdaad een gigantische inspanning, maar er is ook mooie hoop. Als we aan minder dan drie procent geraken zitten we toch bij de goeie eurolanden. Dat betekent dat onze rentelast kan dalen en dat we niet meer moeten vrezen voor de ratingbureaus die achter ons zitten."

Moet de Vlaamse regering een duit in het federale zakje doen?

Open VLD blijft bij het standpunt dat de Vlaamse regering mee moet besparen. "We zitten in een situatie waar het stormt in Europa en de Vlaamse regering is een goeie begrotingsregering en die heeft al serieuze inspanningen gedaan, ik ben echt niet te beroerd om dat te erkennen, maar de realiteit is veranderd, er wachten ons zeer grote besparingen en dan zeggen wij als liberalen: laat ons kijken waar je dat bij de overheid kan gaan halen op elk niveau, in plaats van bij de mensen", aldus Rutten.

De partij, die niet in de Vlaamse regering zit, staat echter alleen met die mening. "De tijd is voorbij dat de Belgische premier belt naar de Vlaamse minister-president en zegt: "Ik verplicht u nu om een miljard overschot te boeken"", zegt Bogaert. De andere partijen volgen die redenering.

"De Vlaamse  regering heeft gedaan wat ze moest doen, namelijk van een deficitaire situatie op twee jaar tijd de rekeningen proper zetten en zorgen dat het budget in evenwicht is", reageert Jan Jambon (N-VA). "Ondertussen zijn er in Vlaanderen noden en wij gaan nu marge creëren om die noden in te kunnen vullen. Wij hebben ons huiswerk gedaan."