Arabische Liga roept Syrië tot de orde

De Arabische Liga verwijt Syrië dat het zich niet houdt aan het plan van de Liga om het geweld in het land te beëindigen. Het regime van president Bashar Assad had vorige woensdag ingestemd met het plan.

In Syrië is er al maanden een opstand aan de gang tegen president Assad, maar die reageert daaroop met harde hand. Daarbij zijn naar schatting al 3.000 doden gevallen.

Assad staat onder druk van verschillende kanten om een einde te maken aan het geweld tegen de eigen bevolking. Alhoewel een resolutie van de VN-Veiligheidsraad die het geweld in Syrië veroordeelde het niet haalde door een veto van Rusland en China, had het regime in Damascus vorige week toegestemd in een plan van de Arabische Liga om een einde te maken aan het geweld.

Dat plan bepaalde dat het leger zich zou terugtrekken uit onrustige steden, de vrijlating van politieke gevangenen en het opstarten van een dialoog met de oppositie binnen de twee weken.

In de praktijk is daar niet veel van terecht gekomen. Bij manifestaties in en om de stad Homs zijn vandaag opnieuw minstens tien mensen gedood door de ordetroepen, zegt de mensenrechtenorganisatie OSDH. Vooral in de wijk Baba Amro loopt de tol met acht slachtoffers hoog op. In Baba Amro is het al dagenlang onrustig.

Maar ook in de noordelijker gelegen steden Hama (foto links) en Idleb werd telkens iemand doodgeschoten door de ordetroepen.

De premier van Qatar, Sheikh Hamad bin Jassim, heeft daarom om een spoedbijeenkomst van de Arabische Liga volgende zaterdag gevraagd. Daar zou gesproken worden over "het aanhoudende geweld in Syrië en het niet nakomen door de Syrische regering van de verplichtingen die het had aangegaan in het kader van het Arabische plan om de crisis in Syrië op te lossen".  

Meest gelezen