Bonte tapuit voor eerst in België gespot

In Doornzele bij Evergem is dit weekend een bonte tapuit gezien, een vogelsoort die nooit eerder in ons land werd gespot. Dat meldt natuurbericht.be. De eer viel te beurt aan vogelkijker Davy Bosman.

"Op zich oogt een bonte tapuit weinig spectaculair", zegt Dominique Verbelen van Natuurpunt. "De vrouwelijke exemplaren, zoals de vogel die in Doornzele gezien werd, meten ruim 15 centimeter, hebben een grijsbruine geschubde bovenzijde en een wit streepje boven het oog en een bruinige borst."

Volwassen mannetjes in zomerkleed hebben een bont verenkleed met zwarte keel, vleugels en rug, witte kruin en buik. "Aan die witte mannetjeskop heeft de soort haar Latijnse naam "pleschanka" te danken, een van origine Russisch woord dat 'kaalhoofdig' betekent."

Bonte tapuiten broeden van Oost-Bulgarije, Oost-Roemenië tot in Mongolië en overwinteren in Oost-Afrika. De wereldpopulatie wordt geschat op 8.400.000 exemplaren. "Wereldwijd komen er 21 tapuitsoorten voor, waarvan er vijf in België werden gezien, en enkel de gewone tapuit in ons land broedt. De vier andere soorten, bonte tapuit, blonde tapuit, woestijntapuit en Izabeltapuit duiken hier uiterst zelden op als dwaalgast."

"Met de nieuwe soort komt de officiële lijst van Belgische vogels op 437, waarvan 421 die in Vlaanderen werden gezien", aldus Verbelen. Sinds 2000 werden 18 nieuwe vogelsoorten aan de Belgische lijst toegevoegd.