Duitse regering verlaagt de belastingen

De Duitse coalitieregering van christendemocraten (CDU/CSU) en liberalen (FDP) is het na maandenlange onderhandelingen eens geworden over een belastingverlaging van zes miljard euro.

De verlaging zal geleidelijk worden ingevoerd, twee miljard in 2013 en vier miljard het jaar nadien. Volgens premier Angela Merkel (CDU) moet de verlaging voor een meer rechtvaardige verdeling van de belastingdruk zorgen. Zo zullen werknemers met een klein inkomen het financieel iets breder krijgen, zei Merkel na afloop van het regeringsberaad.

Met dit akkoord  probeert de zwart-gele coalitie haar verkiezingsbeloften van 2009 toch een beetje hard te maken. Met name de FDP had campagne gevoerd voor belastingsverlagingen.

Het pakket van zes miljard is echter niet meer dan een dikke procent van het bedrag dat de Duitsers jaarlijks aan belastingen betalen: in 2010 was dat 530 miljard euro. Recessie en eurocrisis stonden gullere regelingen in de weg.

Om de zorgsector te financieren komen er dan weer hogere bijdragen. In 2013 moet de bijdrage aan de zorgverzekering met 0,1 procent omhoog, goed voor een extra inkomen van 1,1 miljard euro voor de staat.

Het akkoord moet nu zowel Bundestag als Bundesrat passeren. In de Bundestag beschikt zwart-geel over een meerderheid, maar in de Bundestag, de Senaat, is dat niet meer het geval.