Griekse oppositie blijft ontslag Papandreou eisen

De grootste Griekse oppositiepartij Nieuwe Democratie blijft bij de eis om snel - over een paar weken - vervroegde verkiezingen te houden. De partij vindt ook dat de Griekse premier Giorgos Papandreou moet aftreden om de politieke impasse in het land te deblokkeren.

Antonis Samaras (foto bovenaan), de leider van Nieuwe Democratie, heeft vandaag een gesprek gehad met de Griekse president Karolos Papoulias (eerste foto in tekst). Samaras herhaalde tijdens dat gesprek de eis dat premier Papandreou (tweede foto in tekst) moet opstappen. De oppositieleider blijft ook snelle nieuwe verkiezingen vragen, over een paar weken al.

Papandreou zelf heeft eerder al laten verstaan dat hij zich niet aan zijn post van premier zal vastklampen, maar nu al nieuwe verkiezingen houden ziet hij niet zitten. Hij wil zo snel mogelijk een regering van nationale eenheid vormen, zodat er een breder politiek draagvlak ontstaat voor het uitvoeren van de nodige besparingen en hervormingen.

Die regering zou vier maanden moeten aanblijven. In februari zouden er dan wel nieuwe verkiezingen kunnen plaatsvinden. Als die regering er komt, zal ze wellicht niet door Papandreou geleid worden. Bij regeringsbronnen is te horen dat Papandreou bereid is om ontslag te nemen zodra er een akkoord is over een regering van nationale eenheid, maar eerder niet.

Of dat Nieuwe Democratie kan overhalen om toch in zo'n regering van nationale eenheid te stappen, is onduidelijk. Samaras wilde daar niets over kwijt na zijn gesprek met de president. Hij zei enkel dat hij "bereid is te helpen". De Griekse president van zijn kant spoort de twee partijen aan om samen te werken om de crisis in het land aan te pakken. "Consensus is de enige weg", aldus Papoulias.

De Griekse bevolking zelf is in de eerste plaats voorstander van een regering van nationale eenheid, in plaats van verkiezingen. Dat blijkt uit twee opiniepeilingen die gisteren werden gehouden. Dat is ook de voorkeur van de Europese Commissie. "We hebben opgeroepen tot een regering van nationale eenheid en blijven ervan overtuigd dat dit de beste weg is om het vertrouwen te herstellen en aan de verplichtingen te voldoen", zei Europees commissaris van Economische en Monetaire Zaken Olli Rehn aan het persagentschap Reuters.

Meest gelezen