Papandreou stapt op als eerste minister

De Griekse premier Giorgos Papandreou heeft een akkoord bereikt met oppositieleider Antonis Samaras om een nieuwe regering van nationale eenheid te vormen. Die zal niet meer door Papandreou worden geleid.

Het akkoord kwam tot stand na topoverleg van Papandreou en Samaras met de Griekse president Karolos Papoulias. De praktische uitwerking van het akkoord zal morgen verder gebeuren. Dan moet onder meer bepaald worden wie de nieuwe premier wordt en welke ministers deel zullen uitmaken van het kabinet.

Als nieuwe premier wordt de naam genoemd van de macro-economist Loukas Papadimos, lid van de regerende socialistische partij. Andere kandidaat is de huidige minister van Financiën Evangelos Venizelos.

De overgangsregering zal worden belast met het invoeren van de nodige hervorming en besparingen die vasthangen aan het Europees reddingsplan voor Griekenland.

Eens die taak volbracht, zullen vervroegde verkiezingen gehouden worden. Wanneer juist is nog onduidelijk. Samaras had aangedrongen op verkiezingen op korte termijn, maar Papandreou wilde een nieuwe stembusgang uitstellen tot februari volgend jaar.

De positie van Papandreou was wankel geworden nadat hij had gesuggereerd een volksreferendum te houden over het Europese reddingsplan voor Griekenland.