Qantas biedt 100.000 gratis tickets aan gedupeerden

De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas biedt 100.000 gratis tickets aan aan reizigers die vorig weekend gestrand zijn door het aanslepende sociaal conflict bij de maatschappij. Qantas hield toen anderhalve dag alle vliegtuigen aan de grond.

Bij Qantas woedt al weken een bittere strijd tussen het personeel en de directie over de herstructureringsplannen van de maatschappij en de lonen. Vorige week zaterdag besliste de directie om alle nationale en internationale vluchten met onmiddellijke ingang stop te zetten. De directie reageerde op die manier op de vakbondsacties van zowel de piloten als het grondpersoneel. Door de maatregel stonden wereldwijd 70.000 passagiers in de kou.

Maar een arbeidsrechtbank beval Qantas een dag later om opnieuw te vliegen. Tegelijk moesten de vakbonden van de rechter hun acties beëindigen. De luchtvaartmaatschappij kreeg van de rechter ook drie weken tijd om tot een vergelijk te komen met de vakbonden.

Het schrappen van de vluchten heeft Qantas naar schatting tientallen miljoenen euro's gekost. De maatschappij leed ook imagoschade en probeert het imago nu op te poetsen door 100.000 gratis vliegtickets weg te schenken aan gedupeerde reizigers.

Het gaat om een retourticket op een binnenlandse vlucht in Australië of op de lijn tussen Australië en Nieuw-Zeeland. De actie zal Qantas wellicht zo'n 15 miljoen euro kosten.