Veteranen boos om FIFA-verbod op klaproos

Een beslissing van de wereldvoetbalbond FIFA oogst woede in Groot-Brittannië. De spelers van de nationale ploeg mogen volgende week tijdens de wedstrijd tegen Spanje geen klaproos dragen, het symbool van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. "Zonder ons was er geen FIFA geweest", zeggen veteranen.

In Groot-Brittannië wordt het einde van de Eerste Wereldoorlog elk jaar uitgebreid herdacht, niet alleen op Wapenstilstand volgende vrijdag, maar over de eerste helft van november. In die periode dragen erg veel Britten een opgespelde klaproos. Die bloem, de "poppy", werd door het gedicht van de Canadese soldaat John McCrae het symbool voor de gruwelen van de oorlog.

Dit weekend speelden al bijna alle Britse teams in de nationale competitie met een poppy. Volgende zondag is er "Remembrance Day". De avond ervoor speelt Engeland een vriendschappelijke wedstrijd tegen Spanje in de aanloop naar het EK van volgend jaar. De FA, de Britse voetbalbond, heeft bij de wereldvoetbalbond FIFA een aanvraag ingediend om met de "poppy's" te mogen spelen. Maar het antwoord is negatief.

"We kunnen geen uitzonderingen maken op de regel dat er geen politieke of religieuze boodschappen op de voetbaluitrusting mag worden aangebracht", klinkt het bij de FIFA. Engeland stelde nog voor om met een zwarte band te spelen in plaats van met een klaproos, maar ook dat mag niet van de FIFA. Trainer Fabio Capello mag wel een klaproos dragen en er zal een minuut stilte worden gehouden voor de wedstrijd.

Maar het klaproosverbod schiet bij veel Britten, zeker bij veteranen, in het verkeerde keelgat. "Dit is erg triest. Ik snap niet wat iemand verkeerd doet door een poppy te dragen. Zulke regels hebben we niet nodig", zegt George Batt, voorzitter van de Normandy Veterans Association.

"Volgens mij draagt 90 procent van de Britse bevolking een poppy", vertelt Batt ook nog in de Britse pers. Batt is 86 en vocht mee in de Tweede Wereldoorlog. "Ik vind hier echt geen woorden voor. Het is echt kinderachtig van de FIFA, zeker omdat er geen FIFA zou bestaan als wij er niet waren geweest. Zonder ons zouden ze geen voetbal spelen."