Wie wint in de "poule des doods"?

Vanavond worden in Belfast de MTV European Music Awards uitgereikt. In iedere categorie zal er weer uitgebreid gezweet worden, maar wellicht nog het meest in die van "Beste zangeres". Vijf klasbakken, zeker en vast op commercieel vlak, kruisen de degens. Een heuse "poule des doods". Het Duitse elftal weet die meestal wel te overleven in een of andere voetbalbeker, maar in het muziekwereldje blijkt het moeilijker te voorspellen wie "die Mannschaft" is. Dit zijn de vijf genomineerden:

1. Adele

Welke 30-plusser, verankerd of net niet meer, krijgt niet de koude rillingen over zijn of haar lijf wanneer hij Adele bijna smachtend hoort zingen "I wish nothing but the best for you", terwijl die ene mislukte liefde weer even in gedachten opduikt? Shit, hadden we maar?! Moge het een les zijn voor alle tieners die ze het afgelopen jaar bij haar uitgebreide groep van fans toevoegde.

Dankzij haar album "21" en een aantal hitsingles was het dit jaar Adele hier en Adele daar. Maar soms was er ook een beetje teveel Adele, vooral dan wanneer er weer gezeurd werd over haar stem. Concerten werden afgelast, tabloids gisten naar de redenen (Te dik? Te luid praten? Te stressy? Aanstellerij van een nieuwe mega-vedette?) en de echte muziekliefhebber had iets van: "Hou op, laat ons genieten van haar muziek, en alleen maar van haar muziek." Intussen annuleerde de Britse zangeres al haar concerten van 2011.

Opmerkelijke uitspraak in 2011: “Ik heb nood aan een Bieber. Ik heb hem ontmoet en hij was zo lief. Mocht ik 14 of 15 zijn, dan zou ik het wel weten. Ik zou er werk van maken.”

2. Beyoncé

Is ze zwanger of doet ze de wereld geloven dat ze zwanger is, maar in werkelijkheid een draagmoeder ingeschakeld heeft, die zal bevallen, net op het moment dat ze zelf zou moeten bevallen? En als ze dan wel zwanger is, is het kind dan wel van haar man Jay-Z, die op zijn beurt ervan verdacht wordt een geheime liefdesbaby te hebben bij een fotomodel? Een mens zou bijna vergeten dat de Amerikaanse R&B-zangeres ook dit jaar opnieuw muzikaal haar best beentje voorgezet heeft.

Beyoncé blijft een van de weinig hitzangeressen met tekstueel echte ballen aan haar lijf. Meisjes/vrouwen regeren de wereld en mannen zullen dat geweten hebben, weliswaar altijd mooi verpakt in een hitgevoelig ritme. Zo kon de ijzersterke afrekening van een foute liefde dit jaar door haar niet beter uitgedrukt worden als "And I'm gon' always be the best thing you never had". Ja, daar sta je dan als man…

Opmerkelijke uitspraak in 2011: “Ik wil dat iedereen de liefde die in mij groeit ook kan voelen.”

3. Jennifer Lopez

Wie de naam Lopez hoort, vraag zich onmiddellijk af hoe oud ze eigenlijk is, want ze lijkt er altijd te zijn geweest? De Amerikaanse zangeres is intussen al(!) 42 en scoorde haar eerste mega-hit nog in de jaren 90. Dit jaar maakte ze een opmerkelijke comeback, nadat ze in 2008 een tweeling op de wereld had gezet. Voor die hit had ze wel Pitbull nodig (maar welke zanger of zangeres niet tegenwoordig?) en een sample van de wereldwijd geroemde "Lambada". Dat ze nog graag gezien en gehoord wordt, bewijzen de meer dan 420 miljoen kijkers van die comebackvideo op YouTube.

Het leven van Lopez leek de laatste jaren een weerspiegeling van een melige boeketroman. Foto’s en beelden van het dolverliefde koppel Lopez-Anthony bleven schering en inslag. Maar uiteindelijk bleek het allemaal "voor de show". Als een donderslag bij heldere hemel kwam er in juli een einde aan hun relatie. Enkele weken geleden tijdens een concert, op het podium, stortte Lopez, volgens tabloids de scheiding nog niet verwerkt, in. Allemaal "voor de show" wellicht…

Opmerkelijke uitspraak in 2011: “Ik blijf een eindeloze optimiste wanneer het op liefde aankomt. Ik geloof in de liefde. Het is nog altijd mijn grootste droom.”

4. Katy Perry

Het was wel even schrikken, toen Katy Perry eind vorig jaar vriend en vijand van bubblegum-muziek verbaasde met het zwaarmoedige "Do you ever feel already buried deep?" om uiteindelijk "Let your colors burst" uit te schreeuwen in een videoclip die toch wel ietwat over the top was. Maar de “boom boom boom” is intussen in eenieders geheugen gegrift.

Dit jaar gooide de popzangeres zich opnieuw op een louter commercieel pad en schakelde daarvoor kleppers als Kanye West en de acteurs van de populaire tienerreeks "Glee" in. Scoren was de boodschap, hitparades wereldwijd werden bestormd. En in tegenstelling met wat iedereen verwacht had, bleven zij en haar ietwat excentrieke echtgenoot Russell Brand uit welke mediastorm dan ook. Het draait, gelukkig, soms alleen maar om de muziek.

Opmerkelijke uitspraak in 2011: "Het feit dat de Verenigde Staten geen gratis ziekteverzekering hebben, maakt me fucking gek. En het is zo verkeerd."

5. Lady Gaga

Wat valt er eigenlijk nog te vertellen over Lady Gaga dan dat haar laatste album maar een flauw afkooksel was van haar eerste, "The Fame"? Dat haar laatste hitsingles nauwelijks het niveau halen van een "Poker Face" of een "Bad Romance"? Dat haar meest recente videoclips helemaal niet kunnen tippen aan een "Telephone" of een "Alejandro"? Dat ze met haar laatste single "You and I" onder meer in Vlaanderen en Nederland zelfs de onderste regionen van de hitparade niet wist onveilig te maken?

Is het rijk van Gaga voorbij? Nog niet, want intussen blijft ze van haar piano vallen, blijft ze het opnemen voor al de gepeste jongeren in de wereld, blijft ze zich kleden in iets wat als kleding moet doorgaan, blijft ze de enige opvolgster van de ooit stoute Madonna. En Gaga durft wel degelijk stout te zijn: ze zou zelfs inspiratie gezocht hebben bij een nummer van de Nederlandse punkrockband Heideroosjes.

Opmerkelijke uitspraak in 2011: “Pesten moet verboden worden. Het is een misdaad.”

"Everyday I am shuffling"

Het wordt opnieuw een partysfeertje, vanavond op de uitreiking van de muziekprijzen in Belfast. Tussen optredens van onder meer LMFAO, Coldplay, Bruno Mars, Lady Gaga en Justin Bieber zullen ook Jersey Shore-vuilbekken Snooki en Jwoww hun opwachting maken. Subtiele Schoonheid wordt dan weer geleverd door supermodellen Bar Rafaeli en Irina Shayk. Het programma wordt aan elkaar gepraat door het Disney-poppetje Selena Gomez.

Om u degelijk voor te bereiden op vanavond, kunt u het best zelf alle genomineerden in de verschillende categorieën overlopen. Details van de show kunt u hier vinden.

Mon Knevels