Uplace heeft er een tegenstander bij

Na Leuven en Vilvoorde verzet nu ook Grimbergen zich tegen de bouw van het grote winkel- en welnesscomplex Uplace in Machelen. Net als de twee andere steden gaat Grimbergen in beroep tegen de stedenbouwkundige vergunning die de Vlaamse regering heeft afgeleverd.

De projectontwikkelaar Uplace wil aan de Brusselse Ring in Machelen een groot winkel- en ontspanningscomplex van zo'n 190.000 m² bouwen. De Vlaamse regering heeft daarvoor al een stedenbouwkundige vergunning afgeleverd. Uplace mikt jaarlijks op zo'n 8 miljoen bezoekers.

De gemeente Grimbergen vreest echter voor een verkeerschaos op de Brusselse Ring en op de binnenwegen. "De mogelijke gevolgen voor de leefbaarheid van Grimbergen zijn niet gering", zegt de Grimbergse burgemeester Marleen Mertens (CD&V). "Heel wat wegen die door de gemeente lopen, dreigen verder dicht te slibben door het extra verkeer. Bovendien is het gemeentebestuur uitermate bezorgd over de effecten van dit project op zijn handelskern."

Grimbergen gaat daarom bij de Raad van State in beroep tegen de vergunning die de Vlaamse regering heeft afgeleverd. Eerder hadden ook Leuven en Vilvoorde al aangekondigd in beroep te zullen gaan. Ook de zelfstandigenorganisatie Unizo en de milieuorganisaties Bond Beter Leefmilieu en Greenpeace zullen dat doen. Unizo voerde de druk op Uplace gisteren ook op via het campagnefilmpje "Zonde voor de regio".

Meest gelezen