Abonnement bij NMBS wordt een chipkaart

Midden volgend jaar schakelt spoormaatschappij NMBS over naar een chipkaart voor de abonnees. Het is een eerste stap naar een transportkaart die bij de 4 openbaar vervoersmaatschappijen in ons land kan worden gebruikt.

Wie vanaf midden 2012 zijn abonnement moet vernieuwen, zal een uitnodiging krijgen om zijn kaart om te ruilen voor een chipkaart die dienst zal doen als elektronisch abonnement. De NMBS vraagt wel 5 euro waarborg voor de kaart.

In eerste instantie zullen enkel de abonnees een chipkaart krijgen. De NMBS schat dat zo'n 520.000 abonnees de nieuwe kaart zullen gebruiken. Later zou het systeem ook misschien gebruikt worden voor occasionele treinreizigers als er een positieve evaluatie komt.

"Ik ben heel tevreden en trots. Die kleine kaart gaat de mobiliteit van veel Belgen verbeteren", zei Marc Descheemaecker, gedelegeerd bestuurder van de NMBS op de persvoorstelling van de kaart. De kaart is volgens de NMBS veiliger, steviger, kleiner en milieuvriendelijker dan de bestaande kaarten.

De Brusselse openbaar vervoersmaatschappij MIVB werkt momenteel al met een elektronische chipkaart, de MoBIB, voor abonnementen en rittenkaarten. Busmaatschappijen De Lijn en TEC zouden de komende jaren ook overschakelen naar een chipkaart.

Wanneer alle maatschappijen werken met zo'n chipkaart, zullen ze gegevens van klanten kunnen delen en zal de intermodaliteit, een verplaatsing met meer dan 1 vervoersmaatschappij, makkelijker worden, stelt de NMBS.

Tickets bestellen met smartphone

Naast de chipkaart voor abonnementen heeft de NMBS ook een nieuwe toepassing voorgesteld om via een smartphone of een kredietkart een treinticket aan te kopen. Wie op deze wijze een ticket koopt, zal via sms zijn vervoersbewijs toegestuurd krijgen.

Meest gelezen