JORIS VAN GENNIP

Turkse excuses voor massamoord op Koerden

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft zich verontschuldigd voor de massamoord op 13.806 Koerden door het Turkse leger in de jaren 30 van de vorige eeuw. Het is de eerste keer dat Turkije zich excuseert voor de moord op een minderheidsgroep.

De moorden op de Koerden vonden plaats tussen 1936 en 1939 toen de bevolking van Dersim (tegenwoordig Tunceli) zich verzette tegen de pogingen van de nieuwe Turkse republiek om de streek onder controle te krijgen. De militaire campagne werd gevolgd door gedwongen verhuizingen en een beleid van assimilatie.

Het onderwerp ligt erg gevoelig in Turkije omdat de grondlegger van het moderne Turkije, Kemal Atatürk, toen president was en zijn dochter als piloot deelnam aan bombardementen tegen de Koerden. Het conflict tussen de Koerden en de Turkse overheid duurt nog altijd voort en heeft intussen al duizenden doden gemaakt.

Oprecht?

De verontschuldiging van Erdogan kwam onverwacht en wordt door waarnemers gezien als een zet tegen de seculiere Republikeinse Volkspartij (CHP) die destijds aan de macht was.

"Dersim is de meest tragische gebeurtenis in onze recente geschiedenis", aldus Erdogan. "De partij die zich hiervoor moet verantwoorden is niet de regerende AK-partij, maar de CHP."

Turkije staat onder druk om ook komaf te maken met andere donkere bladzijden uit zijn geschiedenis zoals de massamoord op Armeniërs in 1915 en de aanvallen op de Griekse minderheid in 1955.